Skip to content
Scapiera
User Guide
User Guide

Nyligen borttaget

Tog du av misstag bort en ritning, sida eller ett objekt? Hämta tillbaka det själv – utan supportärende – i upp till 30 dagar.

När du tar bort en ritning, sida eller ett objekt raderas det inte omedelbart. Istället flyttas det till Nyligen borttaget, där det stannar i 30 dagar innan det tas bort permanent. Under det fönstret kan du återställa vilket objekt som helst till dess ursprungliga plats med ett enda klick. Panelen Nyligen borttaget är tillgänglig för alla konton utan extra kostnad. Den är indelad i tre flikar – Ritningar, Sidor och Objekt – som var och en visar hur många objekt den innehåller. Flikarna Sidor och Objekt arbetar mot den ritning du för närvarande har öppen, så de är bara tillgängliga när en ritning är inläst i redigeraren.

1

Öppna Nyligen borttaget från ritningslistan

På sidan med ritningslistan klickar du på knappen Nyligen borttaget (papperskorgsikon) i verktygsfältet högst upp. Panelen öppnas med fliken Ritningar aktiv och listar varje ritning du tagit bort under de senaste 30 dagarna. Det är här du återställer ett helt projekt som du tagit bort av misstag.

2

Öppna Nyligen borttaget inifrån redigeraren

Medan du redigerar en ritning öppnar du appmenyn via växlaren i det övre vänstra hörnet och väljer Nyligen borttaget. När du öppnar den härifrån får du tillgång till alla tre flikarna – Ritningar, Sidor och Objekt – eftersom en ritning är inläst. Menyalternativet är nedtonat tills en ritning är öppen.

3

Välj vad som ska återställas

Växla mellan flikarna Ritningar, Sidor och Objekt högst upp i panelen. Varje fliketikett visar ett antal inom parentes så att du med en blick ser var dina borttagna objekt finns. Varje listat objekt visar sitt namn eller sin etikett samt datum och tid då det togs bort, med en knapp Återställ till höger.

4

Återställ ett objekt

Klicka på Återställ bredvid det objekt du vill ha tillbaka. När återställningen lyckas visar panelen Återställt. och objektet tas bort från listan – det är nu tillbaka på sin ursprungliga plats. Återställda ritningar dyker upp igen i din ritningslista; återställda sidor och objekt dyker upp igen i den öppna ritningen.

5

Återställ överordnade objekt före underordnade

Objekt återställs i ordning utifrån och in. Om du försöker återställa en sida eller ett objekt vars överordnade ritning fortfarande är borttagen visar panelen Den överordnade ritningen är borttagen. Återställ ritningen först. och växlar dig till fliken Ritningar. På samma sätt visar återställning av ett objekt som ligger under en borttagen sida Den överordnade sidan är borttagen. Återställ sidan först. Återställ ritningen först, sedan sidan och därefter objektet.

6

Stäng panelen

Klicka på Stäng när du är klar. Du kan öppna panelen igen när som helst från någon av ingångarna – dina återstående borttagna objekt förblir tillgängliga under hela 30-dagarsfönstret.

INFO

När du tar bort ett projekt från ritningslistan påminner bekräftelsemeddelandet dig: Det flyttas till Nyligen borttaget och kan återställas i 30 dagar. Borttagning är reversibel under det fönstret, så det finns ingen anledning att hålla separata säkerhetskopior för oavsiktliga borttagningar.

WARNING

Nyligen borttaget är ett 30-dagars skyddsnät och är skilt från Ångra. Ångra (Ctrl+Z / Cmd+Z) fungerar bara medan ett projekt är öppet och rensas i samma stund du stänger det. När ett projekt är stängt använder du Nyligen borttaget – inte Ångra – för att hämta tillbaka något du tagit bort.

TIP

För att återställa ett borttaget objekt öppnar du först ritningen det tillhörde och öppnar sedan Nyligen borttaget från redigerarens appmeny. Fliken Objekt är begränsad till den ritning du för närvarande har öppen.

Frequently Asked Questions

Hur lång tid har jag på mig att återställa något?

Borttagna objekt sparas i 30 dagar. Inom det fönstret kan du återställa dem själv från panelen Nyligen borttaget. Efter 30 dagar tas de bort för gott och kan inte längre återställas här.

Varför är flikarna Sidor och Objekt nedtonade?

Flikarna Sidor och Objekt arbetar mot den ritning du för närvarande har öppen. På sidan med ritningslistan är ingen ritning inläst, så bara fliken Ritningar är tillgänglig. Öppna en ritning i redigeraren först och öppna sedan Nyligen borttaget från appmenyn för att använda alla tre flikarna.

Vad är skillnaden mellan Nyligen borttaget och Ångra?

Ångra återställer nyligen utförda åtgärder medan ett projekt är öppet och rensas när projektet stängs. Nyligen borttaget är ett 30-dagarsfönster för att hämta tillbaka ritningar, sidor och objekt som du tagit bort – det fortsätter fungera långt efter att projektet har stängts och öppnats igen.

Jag tog bort en sida men kan inte återställa den – vad hände?

Om sidans överordnade ritning också är borttagen måste du återställa ritningen först. Panelen talar om det med meddelandet "Den överordnade ritningen är borttagen. Återställ ritningen först." och växlar dig till fliken Ritningar. Återställ ritningen och gå sedan tillbaka till fliken Sidor för att återställa sidan.

Kostar det något eller använder det en kvot att återställa?

Nej. Nyligen borttaget är tillgängligt för alla konton utan abonnemangsspärr. Att återställa ett objekt återför det helt enkelt till dess ursprungliga plats.

Vad betyder meddelandena för tomt tillstånd?

Om en flik visar "Inga borttagna ritningar.", "Inga borttagna sidor." eller "Inga borttagna objekt." betyder det att det inte finns något att återställa i den kategorin just nu – antingen har du inte tagit bort något av den typen nyligen, eller så har objekten redan passerat 30-dagarsfönstret.